Press "Enter" to skip to content

Mąka kokosowa – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Gluten to białko które jest zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki zawartości glutenu w owocach zbóż, zboża uprawiane w Polsce dobrze nadają się do wypieku chleba . Im więcej tego białka w ziarnach zbożowych, tym pulchniejszy chleb. Gluten odgrywa ważną rolę ze względu na swoją elastyczność, która gwarantuje, że ciasto będzie miało zwarto konsystencję.

Pieczywo

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
Chleb bezglutenowe jest zazwyczaj ciężkie i gęste. Chociaż dzięki glutenowi wypieki są fantastyczne, nie każdy może go spożywać. Niektórzy po prostu nie przyswajają tego białka. U takich osób zakłóca ono właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Choroba ta nazywa się nadwrażliwością na gluten.

Choroba ta prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania wielu ważnych składników odżywczych i w efekcie spadkiem wagi oraz deficytem witamin i minerałów w organizmie, co z kolei może doprowadzić do różnych kłopotów zdrowotnych. Jedynym znanym, efektywnym rozwiązaniem leczenia, jest całkowite wykluczenie glutenu z jadłospisu do końca życia a to jest związane z nie lada poświęceniem. Spora liczba komercyjnie przygotowywanych towarów bez udziału glutenu, ma w swoim składzie mąkę sojową. Jednak w ostatnich latach jest mocno krytykowana, a ludzie zaczęli poszukiwania innych, bezglutenowych substytutów. Na popularności zyskały mąki orzechowe, jak choćby migdałowa, są one mimo wszystko dość kosztowne i mało osób może sobie pozwolić na codzienne ich spożywanie. Mamy także inne mąki, takie jak z ziemniaków, z ryżu, czy mąka z ciecierzycy. Rewelacyjną alternatywą dla mąki pszennej, są mąki mielone na zimno.

Stosując je, można stworzyć przepyszne pieczywo. Palmy kokosowe na Filipinach zwane są – drzewami życia, miejscowa ludność wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią, że jest – środkiem leczniczym na wszelkie niedomagania. Wiórki kokosowe zawierają dużo witamin i minerałów, a także tłuszcze roślinne o sporym zakresie oddziaływania. Mąka kokosowa jest wytwarzana z drobno zmielonego, wysuszonego i odtłuszczonego kokosa.

Hej, spójrz na witrynę (https://meanderstomatologia.pl/protetyka)!, to niezwykłe, że znowu tak szybko wrzucili tam coś aż tak nowego, trzeba to koniecznie sprawdzić!

Ma o wiele więcej błonnika niż którakolwiek inna mąka. Poza tym, że mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa ma w swoim składzie znacznie więcej błonnika od innych mąk, smakuje też dużo lepiej od otrębów z pszenicy, mąki sojowej czy każdej innej mąki o wysokiej zawartości włókna pokarmowego.

Comments are closed.