
Choroba ta prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania wielu ważnych składników odżywczych i w efekcie spadkiem wagi oraz deficytem witamin i minerałów w organizmie, co z kolei może doprowadzić do różnych kłopotów zdrowotnych. Jedynym znanym, efektywnym rozwiązaniem leczenia, jest całkowite wykluczenie glutenu z jadłospisu do końca życia a to jest związane z nie lada poświęceniem. Spora liczba komercyjnie przygotowywanych towarów bez udziału glutenu, ma w swoim składzie mąkę sojową. Jednak w ostatnich latach jest mocno krytykowana, a ludzie zaczęli poszukiwania innych, bezglutenowych substytutów. Na popularności zyskały mąki orzechowe, jak choćby migdałowa, są one mimo wszystko dość kosztowne i mało osób może sobie pozwolić na codzienne ich spożywanie. Mamy także inne mąki, takie jak z ziemniaków, z ryżu, czy mąka z ciecierzycy. Rewelacyjną alternatywą dla mąki pszennej, są mąki mielone na zimno.
Hej, spójrz na witrynę (https://meanderstomatologia.pl/protetyka)!, to niezwykłe, że znowu tak szybko wrzucili tam coś aż tak nowego, trzeba to koniecznie sprawdzić!
Ma o wiele więcej błonnika niż którakolwiek inna mąka. Poza tym, że mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa ma w swoim składzie znacznie więcej błonnika od innych mąk, smakuje też dużo lepiej od otrębów z pszenicy, mąki sojowej czy każdej innej mąki o wysokiej zawartości włókna pokarmowego.
Comments are closed.