Press "Enter" to skip to content

Co powinnaś wiedzieć o popularnych w naszym kraju kartoflach?

Kartofle zjadamy z reguły parę razy w tygodniu. Są i tacy, którzy mogą jeść je bez innych składników. Kartofle są tak popularne, że wydawałoby się, że wiemy o nich wszystko. Tymczasem w publicznej opinii pojawia się duża liczba błędnych przekonań na temat tego popularnego warzywa. Co wobec tego powinieneś wiedzieć o kartoflach?

ziemniaki

Autor: Frank Steiner
Źródło: http://www.flickr.com

Pierwsza ważna informacja jest taka, że kartofle nie są tak bardzo kaloryczne, jak możesz przypuszczać. Wiele osób unika spożywania kartofli, kiedy ma zamiar zrzucić parę kilo. Zwykle kartofle są wykluczane z niskokalorycznej diety. Tymczasem wcale nie mają one tak wielu kilokalorii. Szacuje się, że jest to tylko 70kcal na 100 g. Kłopot w tym, iż kartofle z reguły zalewamy tłuszczami – i to właśnie one ponoszą odpowiedzialność za przyrost tkanki tłuszczowej.

Do tego ziemniaki posiadają dużo wartościowych witamin oraz minerałów. W pierwszej kolejności, są źródłem potasu oraz magnezu. Ponadto znajdziesz w nich żelazo oraz fosfor a także wapń. Tego rodzaju pierwiastki powodują, że kartofle regulują ciśnienie krwi, a także wzmacniają kości. Ziemniaki mogą też uregulować metabolizm . Są lekkostrawne i wpływają dobrze na działanie układu pokarmowego. Są też źródłem błonnika, który jest odpowiedzialny regulowanie działania jelit.

Spodobał Ci ten tekst? To super, sprawdź stronę (http://www.metro-catering-system.pl/produkt/26/pakowarka-prozniowa-tvm1) pod tym adresem. Zobaczysz tam większą ilość informacji na tego typu temat.

ziemniaki

Autor: Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer
Źródło: http://www.flickr.com

Z wachlarza cennych składników możesz jednak skorzystać tylko w sytuacji, gdy właściwie przygotujesz kartofle. Warto mieć na uwadze, że szczególnie dużo cennych składników w ziemniakach znajduje się od razu pod skórką. Z tego powodu najlepiej powoli ziemniaki. Najlepiej tak ostrożnie jak to tylko możliwe. Wówczas jest najbardziej możliwe że obiad okaże się źródłem cennych substancji.

Ta solidna strona (https://www.cafepanamera.com/), ma zbliżone informacje na omawiany temat, zatem nie zwlekaj, a zgłąb dokładnie wiadomości na to zagadnienie.

Uważaj także to, by nie gotować zbyt długo warzywa. Najlepiej pokroić ziemniaki w równej wielkości kawałki, a wszystkie ugotują się tak samo.

Comments are closed.