Press "Enter" to skip to content

Jakie zalety mają żeliwne patelnie

Jeżeli Twój okres fascynacji patelniami teflonowymi akurat odszedł w zapomnienie, proponujemy sprawdzone przez naszych przodków rozwiązanie. Nowe dla Ciebie, bo świat już od stuleci przygotowuje posiłki w patelniach żeliwnych.

patelnie

Autor: Silit
Źródło: www.smakprostoty.pl

Patelnie żeliwne. To z ich przyczyny nasza przygoda z gotowaniem nabierze nowego znaczenia. Jej doskonałe właściwości wyostrzą aromat i smak przyrządzanych potraw. Co godne uwagi, przygotowane na żeliwie posiłki są wzbogacane o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, patelnie żeliwne idealnie sprawdzą się dla osób chorujących na serce a także tych z niedoborem czerwonych krwinek.

Żeliwo jest doskonałym przewodnikiem ciepła, oszczędza czas przeznaczony na ugotowanie potraw, jak również energię. Pamiętajmy, że im starsza patelnia żeliwna, tym lepiej będzie się sprawowała.

Jeżeli ten materiał jest według Ciebie przydatny, sprawdź źródło (https://www.apdmarket.pl/1467-lampy-sufitowe) a odnajdziesz w tamtym miejscu inne tego typu informacje. One także z pewnością będą dla Ciebie wartościowe.

Lata użytkowania wzbogacają jej właściwości, zamiast obniżać. Zupełna przeciwność teflonowych patelni, które z każdym użyciem są coraz bardziej wyeksploatowane. Gdy mówimy o żeliwie – ta zasada działa w przeciwnym kierunku. Sekret wzrastającej z upływem lat jakości przysmażania na żeliwie kryje się w jego zabezpieczaniu powierzchni.

Czy masz chęć przeczytać uzupełniające teksty? Jeśli tak, to zobacz w witrynie inne informacje dotyczące tej sprawy – odnośnik jest tu.

Smarowana po użyciu olejem patelnia, z latami staje się jeszcze lepsza. To, co było dobre od dnia kupna, wciąż pracuje na swą korzyść. Każdy z nas spotkał się z gospodyniami, które sądzą iż najbardziej wartościowe potrawy przyrządzają tylko w swoim domu, używając swoich garnków i patelni, teraz sami możemy się przekonać że nie są to puste słowa – .

Albowiem patelnie żeliwne są nieco cięższe od pozostałych, sztuka smażenia pysznych naleśników zajmie troszkę więcej czasu, co nie oznacza, że nie jest do opanowania – wręcz przeciwnie. Kruchość i zapach naleśników staną się zadośćuczynieniem za czas przeznaczony na doskonalenie swych umiejętności.

żeliwna patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.smakprostoty.pl

Aby nasza patelnia pełniła swoje funkcje przez wiele długich lat, koniecznym jest by o nią odpowiednio się zatroszczyć. Po każdym użyciu wypada właściwie ją wytrzeć papierowym ręcznikiem, a przy tym zapomnieć o tym, że jesteśmy właścicielami zmywarki – środki chemiczne mogą powodować rdzewienie powierzchni – sprawdź: patelnie z kolorowego żeliwa.

I nie zapominajmy, że naczynia te nie powinny być wykorzystywane do przechowywania kwaśnych potraw, gdyż wchodzą one w reakcje z żeliwem, czego skutkiem może być metaliczny smak potraw.

Comments are closed.