Press "Enter" to skip to content

Rewolucja kuchenna czyli formy silikonowe do pieczenia. Dlaczego warto je wybrać?

Formy silikonowe. Już jakiś czas temu mocno zmieniły rynek kulinarny. Wizualnie przypominają gumę, ale stworzono je z miękkiego i plastycznego silikonu. Gdzie tkwi różnica? Guma pod wpływem temperatury wydziela niemiły swąd, natomiast silikon jest bezwonny. Jest niezagrażający zdrowiu, gdyż nie wchodzi w niepożądane reakcje ze związkami zawartymi w produktach spożywczych.

piernikowe ciastko

Autor: superscheeli
Źródło: http://www.flickr.com

Formy silikonowe są lepsze niż blachy, naczynia ceramiczne albo naczynia ze szkła bowiem są bardziej uniwersalne tym samym mając więcej zastosowań. Silikonowa forma do pieczenia znajdzie zastosowanie w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort urodzinowy wyśmienicie sprawdzi się tortownica silikonowa, gdyż biszkopt szybko i sprawnie odejdzie od formy, bez zmiany kształtu.

Jeśli opisywana problematyka jest dla Ciebie absorbująca, przeczytaj oprócz tego więcej szczegółów w witrynie tutaj – te informacje także nie mogą pozostać niezauważone!

Tymczasem duża forma w kształcie kwiatu róży, napełniona galaretką z truskawkami stanie się pysznym deserem na dziecięcym przyjęciu. Formy (czytaj więcej) tworzone są w bardzo różnych kształtach, dlatego też przygotujemy wypieki w kształcie bohatera dziecięcych kreskówek, gwiazdki czy auta. W ostatnim czasie bardzo popularne i dobre dla naszego zdrowia stało się samodzielne wypiekanie chleba. Formy do pieczenia chleba umożliwiają nam cieszyć się smakiem i aromatem wypieku. Znajdziemy w sklepach modele wzbogacone o specjalną obręcz, zapewniającą stabilną krawędź formy. Dzięki niej wypieki nie deformują się.

W odróżnieniu do blach, ceramiki i szkła, silikonowe foremki na ogół posiadają ciekawe formy i cieszą oczy kolorem, mogą przez to stanowić wzbudzający zachwyt, zabawny element dekoracyjny kuchennego królestwa. Formy silikonowe są uniwersalne, doskonale nadają się do niskich jak i wysokich temperatur – wychodzą bez szwanku przy -60oC do +230oC .

Jeśli poszukujesz zbliżonych informacji na opisywany temat, to także rzuć okiem na naprawa agregatów chłodniczych analogiczne portale, które podnoszą tę tematykę.

Nie jest im straszny tzw. szok termiczny. Ignorują gwałtowne zmiany temperatur (po wyjęciu z zamrażalnika można umieścić formę bezpośrednio w piekarniku). Z tego powodu często używane są do domowej produkcji kostek lodu, które prezentują się zjawiskowo, poza tym forma jest wielokrotnego użytku. Z powodzeniem nadają się do piekarników, lodówek, kuchenek mikrofalowych a także mycia w zmywarkach. Gromadzone w pudełkach, szafkach kuchennych, zwinięte – momentalnie powracają do pierwotnej formy. Będą więc mile widziane w mniejszych kuchniach.

Comments are closed.