Co powinnaś wiedzieć o popularnych w naszym kraju kartoflach?

Co powinnaś wiedzieć o popularnych w naszym kraju kartoflach?

Kartofle zjadamy z reguły parę razy w tygodniu. Są i tacy, którzy mogą jeść je bez innych składników. Kartofle są tak popularne, że wydawałoby się, że wiemy o nich wszystko. Tymczasem w publicznej opinii pojawia się duża liczba błędnych przekonań na temat tego popularnego warzywa. Co wobec tego powinieneś wiedzieć o kartoflach?

ziemniaki

Autor: Frank Steiner
Źródło: http://www.flickr.com

Pierwsza ważna informacja jest taka, że kartofle nie są tak bardzo kaloryczne, jak możesz przypuszczać. Wiele osób unika spożywania kartofli, kiedy ma zamiar zrzucić parę kilo. Zwykle kartofle są wykluczane z niskokalorycznej diety. Tymczasem wcale nie mają one tak wielu kilokalorii. Szacuje się, że jest to tylko 70kcal na 100 g. Kłopot w tym, iż kartofle z reguły zalewamy tłuszczami – i to właśnie one ponoszą odpowiedzialność za przyrost tkanki tłuszczowej.

Do tego ziemniaki posiadają dużo wartościowych witamin oraz minerałów. W pierwszej kolejności, są źródłem potasu oraz magnezu.

Zaciekawiony? To dla nas fantastyczna informacja. Zatem kliknij tu suplementy dla konia i przeglądaj bez ograniczeń następne fachowe wątki.

Ponadto znajdziesz w nich żelazo oraz fosfor a także wapń. Tego rodzaju pierwiastki powodują, że kartofle regulują ciśnienie krwi, a także wzmacniają kości. Ziemniaki mogą też uregulować metabolizm . Są lekkostrawne i wpływają dobrze na działanie układu pokarmowego. Są też źródłem błonnika, który jest odpowiedzialny regulowanie działania jelit.

Spodobał Ci ten tekst? To super, sprawdź stronę (http://www.metro-catering-system.pl/produkt/26/pakowarka-prozniowa-tvm1) pod tym adresem. Zobaczysz tam większą ilość informacji na tego typu temat.

ziemniaki

Autor: Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer
Źródło: http://www.flickr.com

Z wachlarza cennych składników możesz jednak skorzystać tylko w sytuacji, gdy właściwie przygotujesz kartofle. Warto mieć na uwadze, że szczególnie dużo cennych składników w ziemniakach znajduje się od razu pod skórką. Z tego powodu najlepiej powoli ziemniaki. Najlepiej tak ostrożnie jak to tylko możliwe. Wówczas jest najbardziej możliwe że obiad okaże się źródłem cennych substancji. Uważaj także to, by nie gotować zbyt długo warzywa. Najlepiej pokroić ziemniaki w równej wielkości kawałki, a wszystkie ugotują się tak samo.

Similar Posts
W jakim celu powinno się pić zieloną herbatę i herbaty ziołowe?
W jakim celu powinno się pić zieloną herbatę i herbaty ziołowe?
Na sklepowych półkach odszukamy sporo rodzajów herbat. W większości wypadków sięgamy po typowe herbaty czarne, mnogość ludzi gustuje także...
Niezbędne produkty domowego gospodarstwa – o czym nie wolno zapomnieć?
Niezbędne produkty domowego gospodarstwa – o czym nie wolno zapomnieć?
Każda szanująca się pani domu pragnie mieć jak najlepiej zaopatrzoną kuchnię. Najnowocześniejsza zmywarka, ergonomiczna pralka, kuchenka indukcyjna z wieloma...
Najistotniejsze rzeczy dla każdego opiekuna
Najistotniejsze rzeczy dla każdego opiekuna
Zagwarantowanie swemu dziecku faktycznie dobrej opieki właściwie nigdy nie jest proste, ale w przypadku niemowlaków coś takiego jest nam...