Mąka kokosowa – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Mąka kokosowa  – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Gluten to białko które jest zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki zawartości glutenu w owocach zbóż, zboża uprawiane w Polsce dobrze nadają się do wypieku chleba . Im więcej tego białka w ziarnach zbożowych, tym pulchniejszy chleb. Gluten odgrywa ważną rolę ze względu na swoją elastyczność, która gwarantuje, że ciasto będzie miało zwarto konsystencję.

Pieczywo

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
Chleb bezglutenowe jest zazwyczaj ciężkie i gęste. Chociaż dzięki glutenowi wypieki są fantastyczne, nie każdy może go spożywać. Niektórzy po prostu nie przyswajają tego białka. U takich osób zakłóca ono właściwe funkcjonowanie układu trawiennego. Choroba ta nazywa się nadwrażliwością na gluten.

Chcemy Cię zachęcić do przeczytania naszego kolejnego artykułu. Po prostu naciśnij hiperłącze (http://www.beskidmed.pl/okulista-jastrzebie-zdroj/) i czytaj bez problemu to, co najlepsze.

Choroba ta prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania wielu ważnych składników odżywczych i w efekcie spadkiem wagi oraz deficytem witamin i minerałów w organizmie, co z kolei może doprowadzić do różnych kłopotów zdrowotnych. Jedynym znanym, efektywnym rozwiązaniem leczenia, jest całkowite wykluczenie glutenu z jadłospisu do końca życia a to jest związane z nie lada poświęceniem. Spora liczba komercyjnie przygotowywanych towarów bez udziału glutenu, ma w swoim składzie mąkę sojową. Jednak w ostatnich latach jest mocno krytykowana, a ludzie zaczęli poszukiwania innych, bezglutenowych substytutów. Na popularności zyskały mąki orzechowe, jak choćby migdałowa, są one mimo wszystko dość kosztowne i mało osób może sobie pozwolić na codzienne ich spożywanie.

Zobacz naszą nową podstronę. Tam opublikowaliśmy frapujące wiadomości. Prosimy – doczytaj szczegóły (https://www.restylane.com/pl/bezpieczenstwo). Będzie nam bardzo miło, jeżeli newsy się spodobają.

Mamy także inne mąki, takie jak z ziemniaków, z ryżu, czy mąka z ciecierzycy. Rewelacyjną alternatywą dla mąki pszennej, są mąki mielone na zimno.

Stosując je, można stworzyć przepyszne pieczywo. Palmy kokosowe na Filipinach zwane są – drzewami życia, miejscowa ludność wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią, że jest – środkiem leczniczym na wszelkie niedomagania. Wiórki kokosowe zawierają dużo witamin i minerałów, a także tłuszcze roślinne o sporym zakresie oddziaływania. Mąka kokosowa jest wytwarzana z drobno zmielonego, wysuszonego i odtłuszczonego kokosa. Ma o wiele więcej błonnika niż którakolwiek inna mąka. Poza tym, że mąka z wysuszonego i odtłuszczonego kokosa ma w swoim składzie znacznie więcej błonnika od innych mąk, smakuje też dużo lepiej od otrębów z pszenicy, mąki sojowej czy każdej innej mąki o wysokiej zawartości włókna pokarmowego.

Similar Posts
Azjatycki wok w polskiej kuchni
Azjatycki wok w polskiej kuchni
Kuchnia jest najważniejszym elementem w wielu domach. Jest miejscem przyrządzania pożywienia, a także na co dzień pełni rolę domowego...
Jeżeli chcesz uruchomić własną jadłodajnię, musisz wcześniej zakupić odpowiednie garnki
Jeżeli chcesz uruchomić własną jadłodajnię, musisz wcześniej zakupić odpowiednie garnki
Zazwyczaj sporządzamy posiłki w mieszkalnej kuchni, ale równocześnie niekiedy wychodzimy na miasto, aby właśnie tam zjeść nieco odmienny posiłek....
Jakie dodatki należałoby kupić do kuchenki?
Jakie dodatki należałoby kupić do kuchenki?
Wybór dobrych dodatków jest fundamentalnym sposobem na zmianę wyglądu kuchni. Nie wystarczy przecież zakupić nowych mebli czy wymalować ściany...