Tag: pieczywo

pieczywo

Czy chleb może być zdrowy?

Czy chleb może być zdrowy?

Krąży powszechna opinia, iż spożywanie chleba nie do końca jest zdrowe. Głównie jeżeli stosujemy dietę, powinniśmy pożegnać się z tego rodzaju smakołykami. Czy naprawdę jednak chleb tak negatywnie wpływa na naszą sylwetkę? Czy są jakieś rodzaje pieczywa, które mimo wszystko można włączyć do naszej diety?
Przeciętny Polak spożywa duże ilości chleba, chociaż wynika z danych każdego roku zmieniamy przyzwyczajenia.... Read More »

Mąka kokosowa – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Mąka kokosowa  – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Gluten to białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki zawartości glutenu w owocach zbóż, zboża uprawiane w kraju świetnie nadają się do wypieku pieczywa . Im więcej glutenu w w owocach zboża, tym doskonalszy wyrób. Gluten odgrywa ważną rolę z uwagi na swoją plastyczność, która zapewnia, że ciasto podczas wyrastania zwiększy się jego objętość.... Read More »