Tag: pieczywo

pieczywo

Mąka kokosowa – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Mąka kokosowa  – zamiennik dla ziarna pszenicy, jęczmienia czy owsa, od dziś posłuży nam jako jej bezglutenowa odmiana w wypiekach

Gluten to białko które jest zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki zawartości glutenu w owocach zbóż, rośliny zbożowe hodowane w Polsce są idealne do pieczenia chleba. Im większa ilość tego białka w ziarnach zbożowych, tym doskonalszy wyrób. Gluten jest ważny ze względu na swoją plastyczność, która daje pewność, że ciasto podczas wyrastania zwiększy się jego objętość.... Read More »

Czy chleb może być zdrowy?

Czy chleb może być zdrowy?

Panuje powszechna opinia, że jedzenie chleba nie jest wcale zdrowe. Głównie jeśli odchudzamy się, powinniśmy pożegnać się z tego typu pożywieniem. Czy naprawdę jednak chleb tak negatywnie wpływa na naszą figurę? Czy istnieją rodzaje chleba, które mimo wszystko można włączyć do naszej diety?
Przeciętny Polak zjada duże ilości chleba, chociaż jak się okazuje każdego roku zmieniamy przyzwyczajenia.... Read More »