
Kuchnia jest najważniejszym elementem w wielu domach. Jest miejscem gotowania pożywienia, a także częstokroć odgrywa rolę pełnego rodzinnego ciepła centrum spotkań. Jeszcze niedawno jedynymi wykorzystywanymi tam naczyniami do przygotowania potraw były garnki, rondle i patelnie. Aktualnie zaobserwować można pewną zmianę. W polskich kuchniach pojawił się wok.
Rodzaje woków
W naszych kuchniach wok to cały czas mało znane urządzenie. Tymczasem w krajach Azji jest on najpowszechniejszym naczyniem służącym przyrządzaniu posiłków. Bardzo przypomina patelnię, aczkolwiek odróżnia się od niej owalnym kształtem i o wiele większą szybkością przyrządzania posiłków. Spotkać można kilkaparę rodzajów woków biorąc za przesłankę sposób ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.
Jak najlepiej gotować w woku
Przeważnie używaną metodą przygotowania posiłków w tym azjatyckim naczyniu jest smażenie oraz mieszanie na silnie gorącym oleju.idź tu nowoczesne meble do gabinetu nowoczesne meble do gabinetuTa metoda, zwana stir-frying sprawia, iż składniki które stosuje się do przygotowania potrawy nie tracą pierwiastków odżywczych. Dzieje się tak, jako, że rozgrzany olej opieka zewnętrzną część składnika, rozgrzewając wyłącznie wnętrze. Ważne jest, aby potrawę znajdującą się w woku często mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania dania do naczynia. Nie należy też zapominać, aby od razu dawać składniki, które trudniej ulegają wpływowi temperatury. Drugą, często używaną metodą przyrządzania potraw w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na dużej ilości oleju.
Wok żeliwny przyjął się w Polsce
Woki w Azji wykonywane są na ogół z żelaza. W naszym kraju natomiast bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest popularny ze względu na materiał, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko w szybkim tempie się rozgrzewa i bardzo długo zatrzymuje ciepło, ale również zapobiega przypalaniu potraw.
Grunt to rozeznanie
Bez względu na to jaki wok będzie służył w naszej kuchni, dokonując jego zakupu powinno się rzetelnie rozeznać w gatunku materiału, z którego został wykonany. Na rynku wiele jest imitacji oryginału, które w niczym nie przypominają tradycyjnego, chińskiego woka.